guide-hero
GUIDE

Arbetsintervju – tips på hur du lyckas

Det är inte ovanligt att känna sig ovan i en intervjusituation. Som kandidat kan du känna dig utlämnad inför granskande ögon och då kan nervositeten ta över. Vi är alla unika i det sätt vi tar oss an denna utmaning men vi på Finance Recruitment är övertygade om att en universell sanning existerar: förberedelse. Här kommer lite rekommendationer från oss inför din arbetsintervju – tips som kan hjälpa dig att landa ett nytt jobb.

Skicka in CV Lediga jobb

Gå till

Tips inför intervjun

Viktigt under intervjun

Vanliga intervjufrågor

Frågor att ställa på intervju

Tips inför arbetsintervjun

Ett bra tips inför arbetsintervjun är att läsa på noga och känn dig trygg i vad du vill förmedla och hur du vill framstå. En arbetsintervju är viktig men allt hänger inte på den. Försök vara dig själv och så ärlig som möjligt när du pratar om dina kompetenser, vad du vill tillföra bolaget och vem du är.

7 tips för en lyckad arbetsintervju

  1. Skaffa dig en kopia av arbetsbeskrivningen så du vet vad som efterfrågas.
  2. Använd arbetsgivarens hemsida för att hitta information (årsredovisningar, nyhetsbrev etc.) om företaget.
  3. Läs på om bolaget och den roll du söker. Sammanställ en lista på relevanta frågor att ställa.
  4. Gå igenom din bakgrund innan intervjun så du enkelt kan förklara vilka erfarenheter och kompetenser du besitter som är relevanta för den aktuella rollen.
  5. Förbered dig genom att genomföra en ”låtsasintervju” med någon du känner dagarna innan, så att du får träna på att svara på intervjufrågor och inte bara formulera svaren för dig själv.
  6. Ta reda på vilka personer du kommer att träffa och deras bakgrund.
  7. Var punktlig; planera din resa så att du är i god tid. Anländer du stressad kommer du troligen inte göra en lika bra intervju.

Viktigt att tänka på under intervjun

Försök att slappna av och vara dig själv. Det är okej att vara nervös, men om du flackar med blicken och undviker ögonkontakt kan det ge ett negativt intryck. Var professionellt klädd men ta hänsyn till företagskulturen. Kolla på hemsidan, artiklar och du kan även ringa och fråga om du känner dig osäker.

Tänk på att du är här för att intervjuaren vill ställa frågor till dig. Ett vanligt misstag som kandidater gör, ofta på grund av stress, är att prata oavbrutet. För att ett ni ska ha ett produktivt samtal under en begränsad tid så låt intervjuaren styra konversationen.

  • Var tydlig och konkret – svara på frågan. Kom ihåg att prata om ”jag” och inte ”vi”. Den som intervjuar vill veta om du är rätt kandidat för uppdraget, inte om din nuvarande avdelning och kollegor skulle passa in.
  • Var diplomatisk och tala inte illa om tidigare arbetsgivare.
  • Ta det lugnt och låt intervjuaren ställa de viktiga frågorna.

Vanliga intervjufrågor

Det är hård konkurrens om de häftigaste jobben. Ge dig själv den bästa chansen genom att kunna ge konkreta svar på viktiga intervjufrågor. Eftersom varje rekryteringsprocess är unik så ändras frågorna utifrån förutsättningarna. Förberedelse är ditt recept till framgång.

Arbetsintervju? 15 frågor för dig att öva på

Så du har blivit kallad på arbetsintervju? Här är 15 frågor för dig att förbereda svar på.

1. Berätta om dig själv.

Berätta om dig själv är Intervjufrågan som är en evig klassiker. Fokusera på relevant fakta om din utbildning, arbetslivserfarenhet, karriär och privatliv. Sväva inte iväg och kom ihåg vad som gör dig relevant för den aktuella positionen.

2. Ge en kort beskrivning av ditt CV.

När du går igenom ditt CV är det viktigt att du fokuserar på de områden som är relevanta för den position du intervjuas för. Tänk på att anpassa svaren till den person som ställer frågan och ge inte bara ett standardiserat svar.

3. Varför vill du arbeta hos oss?

Detta är en möjlighet att visa att du läst på om bolaget och känner till det väl. Tala om bolagets verksamhet och kärnvärden och koppla detta samman med hur de stämmer överens med dina egna värderingar och karriärsmål.

4. Varför söker du dig vidare från din nuvarande anställning?

Det viktigaste är att du svarar ärligt och berättar de positiva sakerna du tar med dig från din förra arbetsgivare. Förmedla att du går till något nytt och utvecklande, inte att du lämnar något gammalt och dåligt.

5. Om du skulle få detta jobb, vad skulle din plan vara de första tre månaderna?

Intervjuaren förväntar sig här att du ska vara flexibel och anpassa dig till bolagets agenda, men det är även viktigt att du visar initiativ och berättar vad du vill få uträttat.

6. Vilka är dina svagheter?

Var ärlig och visa att du är medveten om dina svagheter. Försök att förvandla dina svagheter till styrkor. Exempelvis kan otålig även tolkas som att du vill framåt och se resultat.

7. Vilka är dina styrkor?

Fokusera på färdigheter som är relevanta för tjänsten, både personlighets- och yrkesmässigt.

8. Hur skulle du beskriva dig med tre ord?

Denna fråga kommer med största sannolikhet ställas till dig. Var därför förberedd och tänk ut tre eller fler ord som beskriver dig på ett positivt sätt.

9. Berätta om en situation där du misslyckats.

Här kan du berätta om både något privat eller yrkesmässigt. Det viktiga är att du kan lyfta fram vad du lärt dig och tar med dig från denna situation.

10. Vad är din största yrkesmässiga prestation så här långt?

Återberätta något som lett till konkreta förbättringar för tidigare arbetsgivare, helst något mätbart så att intervjuaren verkligen förstår.

11. Berätta om en situation där du har tagit initiativ.

Detta är ett tillfälle att bevisa att du är driven, har snabb inlärningsförmåga och gör det bästa under alla förhållanden. Frågan handlar inte bara om att ta initiativ, beskriv även hur du implementerade denna åtgärd. Söker du även andra jobb för tillfället? Var ärlig och tala om ifall du är involverad i andra processer. Detta ger bolaget en chans att återkoppla snabbare om det behövs.

12. Vad motiverar dig i jobbet?

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och bolaget om vad som motiverar dig. Sök inte ett jobb som du inte är motiverad för, eftersom detta varken kommer att gynna dig eller bolaget.

13. Varför ska vi anställa dig?

Här ges du en möjlighet att summera dina personliga och yrkesmässiga kvalifikationer som är relevanta för jobbet. Du bör nu efter de frågor som ställts förstå vad som är väsentligt för att lyckas i rollen och kunna svara därefter.

14. Hur arbetar du i grupp?

Var ärlig och säg om du tar en aktiv eller mer observerande roll. Det viktiga är att förklara att du kan arbeta i större team men även driva egna projekt självständigt.

15. Vad är viktigast, att leverera i tid eller korrekt?

Här beror det självklart på hur du är som person. Dock ställer vissa roller inom ekonomi ett större krav på att informationen är 100% korrekt än andra roller.

Frågor att ställa på intervju

Att vara aktiv under intervjun är positivt, och om du ställer frågor visar det på att du är intresserad. Men kom ihåg att det är rekryteraren som intervjuar dig, ta inte över intervjun. Ett tips är att förbereda ett par konkreta frågor gällande tjänsten och bolaget som är viktiga för dig.

guide-1

4 BRA FRÅGOR ATT STÄLLA PÅ INTERVJUN

Under intervjun vill du visa att du är angelägen och passar för rollen genom att själv förbereda bra frågor att ställa på intervjun. Det visar både upp att du är seriös med din ansökan, och ger dig möjlighet att ta reda på sådant som känns extra intressant för dig själv. Det bästa är om du läst på om bolaget och ställer frågor som är anpassade efter företaget, rollen och dig själv, men några bra frågor att ställa på intervjun är:

1. Vad finns det för utvecklingsmöjligheter för min roll på det här bolaget?

Ta reda på om det ligger i linje med de steg du vill ta och vad du önskar av din egen personliga utveckling, både i företaget och kompetensmässigt.

2. Hur ser ni på distansarbete?

Får personal någon hjälp eller ersättning för att etablera ett hemmakontor? Denna fråga kan vara viktig både för dig som värdesätter möjligheten till distansarbete samt för dig som gärna kommer in på kontoret. Det kan vara bra att veta hur kulturen kring distansarbete ser ut. Vad väljer kollegerna att göra?

3. Hur ser introduktionsprocessen för rollen ut?

Att ha bra koll på introduktionsprocessen kan hjälpa dig förstå vilka krav som finns på din erfarenhet och systemkunnighet. Det ger dig möjlighet att förbereda dig ordentligt.

4. Vilka förmåner får jag som anställd på det här bolaget?

Se till att ha koll på sådant som utbildningsstöd, bonus, pensionsavsättning och andra förmåner.

Var ödmjuk och tro på dig själv

En arbetsgivare anställer medarbetare - människor och individer. Du är ditt eget personliga varumärke. Var ärlig, öppensinnad och positiv, då kommer du ge ett gott intryck på rekryterare och arbetsgivare. Lycka till!

Skicka in ditt CV Se lediga jobb

jobbsokande-2
Läs vidare

Så skriver du ett bra cv

Till guiden

Kvinna som använder laptop
För jobbsökande

Mer nyttig information för dig som söker jobb eller är konsult.

För jobbsökande Lediga jobb