Skärmklipp

Det var en onsdagsmorgon när jag befann mig på högljudda Riddarbageriet i Stockholm i väntan på Anna-Karin Hag. Hon kom in med ett leende och vi satte oss med en varsin kaffe för att prata om hennes väg till CFO yrket.

Jag har intervjuat Anna-Karin Hag i syfte att vägleda och inspirera våra kandidater till drömyrket. Vill du klättra på karriärstegen, men vet inte hur? Följ med på Anna-Karins resa och låt dig inspireras.

Skärmklipp

Anna-Karin Hag

Anna-Karin Hag är CFO på fastighetsbolaget Corem, som sedan 2007 har ägt, förvaltat och utvecklat kommersiella fastigheter runtom i Sverige och Danmark, samt i USA (New York) på senare år. År 2021 förvärvade Corem fastighetsbolaget Klövern som hade ett bredare och större fastighetsbestånd. Anna-Karin var med i Corems snabba expansion och är idag CFO på hela koncernen.

Vägen dit 

Anna-Karin hade sedan länge ambitionen att bli ekonom och därför studerade hon en magisterutbildning i ekonomi och finans på Stockholms universitet. Parallellt med studierna, arbetade hon på ett fastighetsbolag inom ekonomifunktionen. Anna-Karin har sedan dess fortsatt att arbeta med fastigheter, i sammanlagt 25 år hittills.

Efter examen arbetade Anna-Karin på PwC inom Corporate Finance och Real Estate i några år tills hon gick vidare till att vara specialist på Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan. Hon ville ta nästa steg i karriären men kände att det inte fanns rätt möjligheter för henne att utvecklas. ”Man blir väldigt smal på stora bolag vilket många inte tror just eftersom det alltid pratas om karriärmöjligheter. Men jag upplever att det är tvärtom” berättar Anna-Karin, CFO på Corem.

Anna-Karin bytte efter ett tag till det mindre bolaget John Mattson Fastighetsföretagen AB och arbetade som ekonomi- och finanschef i två år eftersom hon ville testa på att vara chef samt att få personalansvar. Hon fortsatte sin karriär på Humlegården Fastigheter som CFO innan hon bytte till sin nuvarande roll på Corem.

”Finns inga genvägar” svarade Anna-Karin när jag frågade om det fanns andra vägar till yrket. Anna-Karin nämner sin syster som exempel som även hon är CFO. Hon hade också studerat ekonomi men hade arbetat på ett helt annat sätt, som revisor. Det finns flera vägar men i slutändan är det gediget arbete, intresse och ambition som avgör, understryker Anna-Karin.

Vad gör en CFO?

”Sitter i möten” säger Anna-Karin och skrattar.

Som CFO arbetar hon i en bred roll med allt från traditionell ekonomi, controlling och finans till IT, hållbarhet samt kommunikation. Anna-Karin har också haft bakgrund som ekonomikonsult och i hennes roll som CFO ser hon flera likheter. ”Det är nästan som att vara konsult just eftersom jag får arbeta med så många nya saker varje dag. Det blir aldrig tråkigt”.

I ett stort bolag som hon arbetar på nu handlar mycket om att koordinera. ”Man måste veta vad man är duktig på och inte duktig på” och arbetar med det man är duktig på och ser till att andra gör det man är mindre duktig på. Hon brukar använda uttrycket ”professionell beställare”, man ska ha tillräckligt med kunskap för att beställa uppgifter och få dem.

Vill man ha mer ansvar och påverka strategier då måste det även tas personalansvar, det är en stor del av rollen som CFO säger Anna-Karin. I hennes roll coachar, leder och administrerar hon team samt de som arbetar med henne och runt henne. Att hitta sin roll i ett team är viktigt och hennes roll är att vara den analytiska.

Skärmklipp

Vad är det bästa med att vara en CFO? 

”Jag gillar affärerna, att vara med i dem”. Vidare berättar Anna-Karin att det som gör henne “riktigt, riktigt glad” är när hon får lyfta människor och ge dem chansen att exempelvis ta chefsroller, speciellt när det blir lyckat.

Vilka är de största utmaningarna du stöter på i din roll?

”Personalfrågorna. Många människor ska göra ett visst antal saker på väldigt kort tid”.

Skärmklipp

Anna-Karin ger råd

”Viktigt att man lär sig hantverket”

Det är en sak att lära sig det på universitetet och att ha gjort det i ett system i praktiken, så man förstår det i grunden. Exempelvis är IT- och systemfrågor jätteviktigt eftersom man ska leda människor som arbetar med det. Att exempelvis sätta sig i en leverantörsreskontra i en månad och göra hantverket är inte fel, för då vet man hur allt går till när man väl blir chef, vilket i sin tur leder till en trovärdighet. Anna-Karin påbörjade själv sin karriär med att göra excelmodeller och arbeta med leverantörsfakturor.

”Man måste våga”

Anna-Karin hade aldrig trott att hon skulle bli CFO när hon var student, även på Vasakronan när hon var specialist och ville börja på ett mindre bolag sa chefen ”vad ska du dit och göra”. Men då litade hon på magkänslan för hon kände att det var rätt för henne. Blir det inte rätt första gången ska man våga göra om uttrycker hon muntert. Med sin 25-års erfarenhet garanterar Anna-Karin att det löser sig till slut bara man vill.

Queen Hiskiel_web
Queen Hiskiel 

Intern inom marknadsföring och kommunikation. 

Liknande nyheter

Nyheter
Okategoriserade
SV
Ledarskap
Nyheter
SV
Ledarskap
Medarbetare
Nyheter
SV