starta-eget

Har du någon gång tänkt tanken att starta eget är det svårt att släppa den idén. Här har vi samlat flera bra anledningar som förhoppningsvis inspirerar dig att göra slag i saken.

De flesta egenföretagare i Sverige är över 40 år men fler och fler yngre tar chansen att starta eget efter att ha varit anställd under några år. Drivkrafterna att göra det är ofta gemensamma för de flesta. Det handlar om att skapa en frihet att styra sin egen tid, ge sig själv ett större helhetsansvar och utvecklas i sin yrkesroll. Inte sällan handlar det också om att skaffa sig ett större ekonomiskt utrymme och försöka förverkliga entreprenöriella idéer.

Att vara egenföretagare ställer höga krav på att prioritera sin tid rätt. Det finns en aldrig sinande ström av böcker, kurser och tips på hur du som oerfaren egenföretagare lyckas ta dig fram och skapa en framgångsrik verksamhet. Råden går ofta att dela upp i strategiska och administrativa.

Som med alla goda råd gäller det att som mottagare själv värdera relevansen utifrån sin egen situation och tänka ett varv extra om råden är tillämpbara utifrån sin situation.

Börja i rätt ände

Strategiska råd utgår i huvudsak från var du som egenföretagare lägger din tid, vad du prioriterar och varför. Att det finns en efterfrågan på dina tjänster är givetvis en förutsättning, precis som viljan att sälja dig själv och din kompetens. Har du kommit så långt brukar dessa råd återkomma i olika varianter.

  • Fokusera på att få uppdrag och leverera resultat – det är det väl utförda arbetet som kommer ge dig nya uppdrag och skapa ringar på vattnet i alla delar av din verksamhet.
  • Var kommunikativ – med dina uppdragsgivare och ditt växande nätverk på olika plattformar.
  • Akta dig för att fastna i detaljer – visitkort, hemsidor och olika kalkyler i alla ära. De är viktiga men ska inte prioriteras.

Hitta rätt form för ditt bolag

Administrationen kring att vara egenföretagare är en tröskel för många men inte på något sätt oöverkomlig. Det finns gott om vägledning och hjälp att få och många saker gör du bara en gång. På verksamt.se samlar flera olika myndigheter e-tjänster och information för alla egenföretagare. Här är en liten checklista för dig som ska starta eget.

  • Välj företagsform - enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag
  • Bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt hos Skatteverket.
  • Registrera dig för moms om du har en momspliktig verksamhet.
  • Teckna försäkringar för dig och ditt företag
  • Skapa ett upplägg för din pension när du inte längre är anställd

Stort lycka till med ditt nästa kliv som konsult. Om du är mer intresserad av hur interimskonsulter arbetar så kan du läsa mer på den här sidan eller kontakta någon av våra rekryteringskonsulter som specialiserar sig på interim. 

Carl Barkestam profile
Carl Barkestam

Marknadsansvarig

Liknande nyheter

Nyheter
SV
Nyheter
SV
Nyheter
Okategoriserade
SV