Arbeta Private Equity

De största affärerna, mest avgörande besluten och fetaste arvodena. Att arbeta inom Private Equity innebär att befinna sig i näringslivets toppskick. Men jobben är få och konkurrensen stenhård. Här är tipsen om hur du tar en plats bland de främsta.

Nahrin Anbratt arbetar på Finance Recruitment med att hjälpa bolag inom Private Equity att tillsätta rätt personer till sina verksamheter. Kravbilden är enligt henne väldigt tydlig.

–  Bolagen vill ha människor med ett gediget marknadsbolagsintresse, som ser vad som skapar värde och hur de kan växa. Men viktigast av allt är att du kan räkna. Det är grunden i själva hantverket när du arbetar med värdering och det måste alla kunna väldigt bra.

Ett arbete på ett Private Equity-bolag är för många ett tydligt karriärmål, ibland ett slutmål. För vissa ett viktigt steg på vägen för att på sikt bygga upp något med eget kapital. Gemensamt för alla är att det inte är det första arbetet.

–  De här människorna har alla från start varit väldigt ambitiösa. Varit toppstudenter, gjort internships och sedan jobbat stenhårt några år på någon av de prestigefulla konsultbyråerna inom Management Consulting eller Investment Banking. Det är sällan några undantag från det eftersom det finns en så tydlig kvalitetsstämpel med en sådan bakgrund. Det har varit gallring på gallring och har du tagit dig vidare är du helt enkelt otroligt bra.

Bakgrunden är ofta snarlik, precis som hantverkskunnandet, även drivkrafterna tenderar att vara gemensamma.

–  Det är människor som vill vara med och påverka stora beslut, som gillar att arbeta hårt och att tjäna mycket pengar. Du jobbar inte så mycket om du inte heller vet att du blir rimligt kompenserad, säger Nahrin Anbratt.

Nahrin Anbratt profile

– När jag får frågan om tips så säger jag alltid att det först och främst inte finns några genvägar, det är stenhårt arbete som gäller, först i skolan och sen som konsult för att lära sig alla grunder.

Nahrin Anbratt, Associate

Den svenska Private Equity-branschen sticker ut

Sverige och Stockholm har ett rykte att vara en bra miljö för Private Equity-bolag. Det finns en öppenhet i sättet att arbeta och se på bolag som visat sig framgångsrikt enligt Nahrin Anbratt.

–  Strukturen i svenska bolag är inte lika hierarkisk om du jämför med London eller New York. De testas lite mer utanför boxen och det har visat sig vara framgångsrikt. Det är en anledning till att många unga techbolag vuxit snabbt här.

För den som har siktet inställt på att en dag jobba inom Private Equity finns det alltså en tydlig väg att gå, om du är beredd att lägga ner tiden som krävs.

– När jag får frågan om tips så säger jag alltid att det först och främst inte finns några genvägar, det är stenhårt arbete som gäller, först i skolan och sen som konsult för att lära sig alla grunder. Sen behöver du ha ett genuint intresse för bolag och nyfikenheten att träffa entreprenörer och hjälpa dem att få deras bolag att växa.

Avslutningsvis får du chansen att avliva en myt om Private Equity-branschen, vilken blir det då?

– Många tror att det är massa vassa armbågar och stenhård konkurrens på de här bolagen också precis som på de stora konsultbyråerna. Men det är det inte. Väldigt få som tar steget vidare till Private Equity tar den mentaliteten med sig för man tycker helt enkelt inte om det. Det är färre anställda och en helt annan stämning på toppen.

 

Carl Barkestam profile
Carl Barkestam

Marknadsansvarig

Liknande nyheter

Nyheter
SV
Nyheter
SV
Nyheter
SV