jobbsokande-guide-2

På Finance Recruitment har vi tillsatt över 1000 specialister inom ekonomi, bank och finans under de senaste sex åren. Vi har intervjuat tusentals kandidater och analyserat CV från allt ifrån ekonomiassistenter och controllers till CFO och finansspecialister.

Här kommer några vägledande tips för dig som funderar på nästa steg i din karriär inom ekonomi, bank eller finans.

Vad är viktigt i din karriär?

En viktig del av att ta nästa steg i din karriär är att fundera ut vad du vill åstadkomma. Det finns några typiska drivkrafter som kandidater söker när de vill byta arbete:

  • Personlig och professionell utveckling: Är du som kandidat ute efter ett arbete som utmanar dig som yrkesperson och ger dig möjlighet till mer avancerade roller?
  • Lönelyft: Är lönen det viktigaste för dig? Det är viktigt att se till att du har en konkurrensmässig lön och känner dig uppskattad av arbetsgivaren. Här är det också viktigt att ta reda på vilka andra förmåner som erbjuds, exempelvis pensionsavsättning, friskvård och andra personalförmåner.
  • Arbetsplats och kultur: Är det viktigaste för dig att du kommer till ett bolag med rätt personer och work-life balance som passar dig? De flesta bolag arbetar idag aktivt med att deras medarbetare ska må bra och utvecklas på jobbet. En viktig detalj nu är att ta reda vilka villkor som gäller för distansarbete, och vilka verktyg arbetsgivaren hjälper dig med.
jobbsokande-guide-1

Skriva ditt CV

Det finns många åsikter om hur du bör skriva ett CV, och det finns även röster för OM du över huvud taget behöver ett CV. Intressant läsningen från Dagens Nyheter, där det personliga brevet i synnerhet ifrågasätts, kan vi utröna att det finns argument för att det traditionella dokumentet bör fasas ut. Vi ska inte sticka under stolen att de digitala lösningarna går framåt och mycket information går att få reda på genom LinkedIn profiler och digitala test.

Men vi vill dock argumentera för att CV’t fortfarande behåller sitt existensberättigande.

Ditt CV är inte bara skyltfönstret in till dig som kandidat, utan även ett verktyg för kandidaterna att beskriva de viktigaste händelserna i sitt yrkesliv. Det är ofta ett bra CV som tar dig vidare från den första selekteringen i en rekryteringsprocess.

När du uppnått en viss senioritet så blir det inte längre relevant att lista alla jobb du haft i ditt liv, utan snarare fokusera på de resultat som du uppnått. Här kan du läsa mer utförligt om CV och få tips på hur du strukturerar det.

Var seriös och uppriktig

Kom ihåg att du representerar ditt personliga varumärke. På offentliga forum som exempelvis LinkedIn finns det ingen garanti för att användarnas erfarenhet och kompetens stämmer med verkligheten.

Det som du utger dig för att vara på ditt CV och presentation kan komma att granskas. Då är det extra viktigt att alla uppgifter är korrekta. För vissa roller har det exempelvis betydelse om du har tagit ut en examen eller inte.

nyhet-singel-1

Intervjutips

Om ditt CV är vad som öppnar dörren till nästa möjlighet kan de följande intervjuerna vara det som avgör om du får erbjudandet eller inte.

Arbetsgivare anställer personer, inte profiler. I det personliga mötet (som i dagsläget ofta sker digitalt) så ges du dels chansen att utveckla de kompetenser som du uppvisat i ditt CV, dels visa upp vem du är som person.

Det är inte ovanligt att vara nervös inför sin intervju, men det hindrar ingen från att vara väl förberedd. Därför har vi tagit fram lite material som vi anser alla kandidater borde ta i beaktning.

Finslipa din Intervjuteknik med Finance Recruitment på YouTube

Läs mer om intervjutips och hur du förbereder dig på bästa sätt här.

Är du redo?

Har du funderat ut vad nästa steg i karriären är? Är du motiverat att lära dig nya arbetssätt, rutiner och processer?

Känner du att ditt CV återspeglar dina bästa prestationer? Kom ihåg vikten av att redovisa dina system - och språkkunskaper.

Då är du redo! Välkommen med att skicka in ditt CV till oss, eller ansök direkt till någon av de tjänster som vi annonser.

Lycka till!

Carl Barkestam
CARL BARKESTAM

Marknadsansvarig och kontaktperson för webb

Liknande nyheter

Nyheter
SV
Nyheter
SV
Nyheter
SV