Kandidat som söker jobb hemifrån

För konsultuppdrag inom ekonomi finns en tydlig trend där bristen på en viss kompetens blir allt större och uppdragen svårare att matcha med rätt kandidat. Efterfrågan är dessutom särskilt stor på personer som är riktigt kvalificerade.

Beslutet att välja sin inriktning och specialisera sig inom sitt yrke är något de flesta behöver ta ställning till i sitt yrkesliv. För ekonomer finns det som bekant en uppsjö av riktningar att gå i beroende på vilka intressen och kunskaper du har. En inriktning som allt färre väljer att stanna kvar i och som gör det svårare att hitta för konsultuppdrag är kvalificerade redovisningsekonomer. Särskilt personer med stor kunskap om bokföring och koncernredovisning. Jonny Carlsson är ekonomichef på Finance Recruitment och redovisningsekonom.

– Många startar i redovisningsspåret men söker sig vidare efter några år. Man söker sig till mer operativa och verksamhetsnära roller och vill bort från det repetitiva som är en stor del av redovisning. Det gör att det finns allt färre riktigt kvalificerade redovisningsekonomer som har en bred erfarenhet av olika branscher.

En naturlig väg för många som arbetat lite längre med redovisning är att avancera till redovisningschef, vilket ofta innebär mer personalansvar och administration. En annan väg är att bli CFO.

– Det viktiga om du väljer att gå i den riktningen är att hitta ett bolag i rätt storlek som passar dig och dina ambitioner. Ju större bolag desto mer delat ansvar. I min roll har jag ett helhetsansvar och insyn i hela bolagets verksamhet och det uppskattar jag mycket. Jag bokför, gör uppföljningar, prognoser och analyser.

Jonny Carlsson profile

– Många startar i redovisningsspåret men söker sig vidare efter några år. Man söker sig till mer operativa och verksamhetsnära roller och vill bort från det repetitiva som är en stor del av redovisning.

Jonny Carlsson, Ekonomichef

Så sticker du ut

Att vara konkurrenskraftig bland kvalificerade kandidater är som alltid en kombination av kunskaper och personliga egenskaper. Jonny Carlsson lyfter fram två saker.

– Att nischa sig är alltid bra och det jag tror du kan dra stor nytta av är om du har intresse och kunskap om olika system och programvaror. Det finns mängder av varianter ute på marknaden. Om du behärskar, kan lära ut och snabbt avgöra relevansen på olika system är det mycket värt. Min erfarenhet är också att om du vill göra avtryck och ha ansvar i en större organisation måste du vara öppen och tillgänglig i ditt sätt. Det kommer hjälpa dig att skapa förtroende, nätverk och den kunskap som behövs.

Carl Barkestam profile
Carl Barkestam

Marknadsansvarig

Liknande nyheter

Nyheter
SV
Nyheter
SV
Nyheter
SV