1714079291038

För oss på Finance Recruitment får vi dagligen frågan ifrån kandidater och kunder; Hur ser arbetsmarknaden ut för tillfället och vad säger prognoserna om utvecklingen framöver?

För att ta pulsen på marknaden så ställde vi samma fråga till deltagarna på Agenda CFO, ett nätverksevent som vi deltog på som utställare tidigare i april. Samtliga deltagare på eventet arbetar till vardags som CFO: er på en rad företag inom olika branscher, däribland fastigheter, bygg och entreprenad, SaaS-bolag, beauty, finans och kommunikation.

Vilken påverkan har marknaden, AI och nya rapporteringsregelverk på personalomsättning?

Vi ställde en rad frågor gällande marknaden i stort, personalomsättning, samt hur både AI och nya rapporteringsregelverk kommer påverka ekonomifunktionen under 2024. Undersökningen saknar vetenskaplig grund, men kan ses som ett värdefullt stickprov på konjunkturen. Som CFO har man en god överblick över hur sitt företag och bransch mår.

Hur påverkad är respektive bransch?

I förra veckan kom beskedet ifrån Riksbanken att styrräntan sänks, något som majoriteten av våra deltagare också förutspått. En efterlängtad sänkning som väcker förhoppningar om en ljusare framtid. Förhoppningar som även återspeglas i svaren ifrån våra deltagare.

57% av dem erkänner att det för tillfället går trögt men att de ser en framåtgående trend inom de närmsta sex månaderna. 37% svarade att framtiden ser lovande ut under samma period. Här kan vi inte se att någon bransch särskiljer sig gentemot någon annan. Svar som går emot Arbetsförmedlingens negativa prognos för 2024, som pekar på ökande arbetslöshet och färre nya lediga tjänster.

Framtidsutsikter för resp bransch


”Arbetsmarknaden fortsätter försvagas. Jämfört med ett år tillbaka ökar arbetslösheten och antalet varsel, samtidigt som färre antal nya lediga tjänster anmäls till Platsbanken. Det ekonomiska läget fortsätter att påverka arbetsmarknaden”,

säger Lars Lindvall, Arbetsförmedlingens prognoschef (Arbetsförmedlingen.se).

 

Är kandidater ovilliga att byta arbetsplats?

När vi det senaste året sett hög inflation, höjda räntor och mindre köpkraft har även vi på Finance Recruitment upplevt ett högre eftersökande av trygghet och en mindre villighet att byta arbetsplats. Däremot verkade inte våra deltagare i denna undersökning lika trygghetsbenägna.

I stället svarar 48% att de ser över nya möjligheter men inte aktivt söker nya tjänster. En möjlig indikation på en ljusnande framtid även på arbetsmarknaden och att fler rekryteringar kommer behövas. Det är dock möjligt att arbetsmarknaden för ekonomiroller skiljer sig utifrån svenska arbetsmarknaden i stort.

AI:s framfart sätter press på förändring

AI:s framfart sätter press på företag att effektivisera och använda tekniken optimalt. Det förutspås att även ekonomifunktionen och specifikt dess juniora roller kommer att förändras eller eventuellt slopas helt. I vår undersökning kommer det fram att 59% av deltagarna just nu utforskar möjligheterna på hur AI kan effektivisera och ersätta personal på deras ekonomifunktion. 30% svarar däremot att tekniken inte kommer ha någon effekt alls på antalet medarbetare framöver.

Som specialister inom rekrytering och interimslösningar inom ekonomi, bank och finans pratar vi dagligen med kunder och kandidater om den rådande arbetsmarknaden och lägger örat tätt mot marken. Trots negativa prognoser visar vår undersökning att Stockholms CFO: er ser ett ljus i tunneln. Man är villig att byta arbetsplats för rätt jobb, ser AI som en del av framtiden för ekonomifunktionen och arbetar mot en stabilare och mer positiv prognos för 2024.

FR-Simon-Interior-FullSize_72PPI_sRGB-13
Simon Kling

VD

Liknande nyheter

Nyheter
SV
Nyheter
SV
Nyheter
SV